Kedilerde Gençlik Hastalığı ve Aşı

Kedilerde gençlik hastalığı, yani feline panleukopenia, ciddi ve bulaşıcı bir enfeksiyon olarak öne çıkmaktadır. Bu hastalık, kedilerin bağışıklık sistemini zayıflatarak çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir.Kedi sahiplerinin bu hastalığı engellemek için ellerindeki en güçlü kalkan aşı uygulamasıdır.

Feline panleukopenia aşısı (gençlik hastalığı aşısı), kedilerin gençlik döneminden itibaren düzenli olarak uygulanan etkili bir koruma yöntemidir. Bu aşı sayesinde kediler, bağışıklık sistemlerini güçlendirir ve gençlik hastalığına karşı kalkan oluştururlar.

Bilgi: İçeriğe geçmeden Kedinizde doğru aşılama için “Kedi Aşı Takvimi” sayfamızı incelemekte fayda var.

İçindekiler

Kedi Gençlik Hastalığı Nedir?

Kedi gençlik hastalığı, “Feline Panleukopenia” olarak da bilinen viral bir enfeksiyondur.Parvovirüs adlı DNA virüsü TİP2 ile uyumlu olan kedilerde sıkça görülür.Bu hastalık, ciddi ve ölümcül olabilen bir rahatsızlıktır. Bağışıklık sistemini hedef alarak sindirim sistemi ve kemik iliği hücrelerini etkiler, semptomlar arasında kanlı ishal, kusma, iştah kaybı, yorgunluk ve ateş belirgindir. Özellikle belirli bir alanda yoğun yaşayan kediler arasında daha yaygın görülür. 

Hastalık bulaşıcıdır ve temas veya enfekte materyaller yoluyla kolayca yayılabilir. Bu nedenle, kedi sahipleri düzenli veteriner kontrolleri ve gerekli aşılarla önlem almalıdır.

Kedi Gençlik Hastalığının Belirtileri Nedir?

Kedi gençlik hastalığının birden fazla belirtisi bulunmaktadır. Hastalığın özellikle 2-6 yaş arasındaki genç kedilerde daha sık görüldüğü ifade edilmektedir. Virüs vücuda girdiği andan itibaren çeşitli belirtilerle kendini göstermektedir. Kedinin öncelikle ruh hali değişmektedir. Mutsuz ve iştahsız bir özellik sergiler. Bunları dışında görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Kedilerde gençlik hastalığının en önemli belirtileri kürek kemiklerinin göğüs kafesi üzerine çıkıntı yapması halidir. Bu belirti hemen hemen gençlik hastalığı olan bütün kedilerde görülür.
  • İleri safhalarda 40-41 dereceye kadar çıkan yüksek ateş görülür.
  • Kusma ve bulantı hali
  • İshal (Genel olarak kedi gençlik hastalıklarında kanlı ishal görülebilmektedir)
  • Deri ve tüylerde dağınıklılık
  • Su kaybı
  • Karın bölgesinde şişlik ve ağrı
  • Aniden gelen ölüm
  • Su kaybına bağlı olarak derinin çok kuruması

Ortalama bir haftalık süreç sonrasında belirtiler daha da ağırlaşmaktadır. Süreç o kadar hızlı ilerler ki, genellikle kedi sahipleri “Daha 3-5 gün öncesine kadar hiçbir şey yoktu. Birden kötü oldu” diyerek durumu anlatmaya çalışır.

İştahsızlık ve su kaybının çok fazla olduğu durumlara genellikle karın ağrısı da eşlik etmektedir. Bu durumda kan tahlili yapılır ve beyaz kan hücrelerinin düştüğü görülür. Eğer kusma ve ishal de görülürse kusmanın rengi yeşile dönüktür ve sümüksü bir yapıdadır.

Kedi Gençlik Hastalığı Aşısı

Kedi gençlik hastalığı aşısı, kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirerek onları enfeksiyonlara karşı korumada büyük bir rol oynar. Genellikle kedinizin gençlik döneminde yapılan bu aşı, onların en zayıf olduğu anlarda bile sağlıklarını destekler. Enfeksiyonlara karşı koruma sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bu hastalığın diğer kedilere bulaşma riskini de azaltır.

2020 yılında, Kanada’da yapılan bir araştırmada, kedilerde gençlik hastalığı aşısının etkinliği incelendi. Araştırmaya göre, aşı, kedilerde gençlik hastalığı vakalarının önlenmesinde %95 etkilidir. Araştırmayı yapan kişiler, kedilerin gençlik hastalığı aşısının tüm kedilere yapılmasını tavsiye etti.

Kedilerde gençlik aşısı 2 doz olarak yapılmaktadır.21 gün arayla 2 aylık kedilere 2 doz aşı uygulanmaktadır.

Kedinizin sağlığını düşünüyorsanız, kedi gençlik aşısı kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Bu aşı, kedinizin yaşam kalitesini artırırken aynı zamanda sizin de içiniz rahat etmesini sağlar. Veteriner hekiminizle iletişime geçerek kediniz için en uygun aşı takvimini belirleyebilirsiniz. Düzenli olarak yapılan aşılar, kedinizi hastalıklara karşı korumanın en güvenilir yolunu oluşturur.

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Kedi Gençlik Hastalığı Kimlerde Görülür?

Gençlik hastalığı özellikle  2-6 yaş arasındaki kedilerde daha sık görülür. Erişkin kedilerde genellikle belirtiler görülmez. Ancak yavrularda hızlı çıkan bir ateş ve iştahsızlıkla kendini gösterir. Hastalığın ilerlediği durumlarda besin alamayan kediler zaman içerisinde hızlı bir şekilde zayıflamaktadır.

Bazı durumlarda kedi gençlik hastalığı beyini bile etkileyebilmektedir. Beyini etkilediği durumlarda da koordinasyon kaybı, nöbet, titreme ve davranış değişikliği görülmektedir.

 

Kedi Gençlik Hastalığı Tedavisi Var Mı?

Kedi gençlik hastalığı kesinlikle ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Hastalığın tanısının konulduğu canlılarda tedavi süreci hiç vakit kaybetmeden hemen başlamalıdır. Tedavide ilk olarak sıvı kaybı fazla olduğu için buraya müdahale edilmektedir. Aynı zamanda elektrolit kaybı ve besinsizliğe bağlı şeker düşüklüğü için damardan uygun sıvılar verilmektedir.

Hastalığın etkeni viral olduğu için antiviral ilaçlar kullanılmalıdır. Bu şekilde kedilerin bağışıklığının güçlenmesi sağlanabilir. Doktorunuz uygun gördüğü antibiyotiklerle tedavi sürecine bağlayacaktır. İyileşen vakaların olduğu bilinse de kedi gençlik hastalığında ölüm oranı çok yüksek, iyileşme oranının çok düşük olduğu ifade edilmektedir. Ancak erken tanı ve teşhisin her zaman hayat kurtardığını da unutmamak gerekiyor!

Kedi Gençlik Aşısı Ne Zaman Uygulanır?

Kedi gençlik hastalığının aşısı bulunmaktadır. Bu hastalıktan korunmak için yavru kedilerin kesinlikle aşılanması önerilmektedir. Aşı genellikle 2 doz olarak uygulanır. 8. Haftada ilk aşı 3 hafta sonra da ikinci doz uygulanmaktadır. İlerleyen yıllarda da aşının hatırlatma dozu olarak yıllık tekrarları uygulanabilir.

Kedi Gençlik Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Kedi gençlik hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Hastalık doğada sıkça görülebilmektedir. Dirençli bir hastalık olması sebebi ile de uzun yıllar boyunca canlı kalabilen bir özelliği bulunmaktadır. Kedilerin eğer ortak kullandığı mama ve su kabı ya da yaşam alanı gibi yerlerde daha sık bulaşma görülebilir.

Hemen İletişime Geçin

Kliniğimiz ile iletişime geçmek için mail adresimizi veya numaramızı kullanabilirsiniz.

Ulaşım

Adres : Tevfik Bey, 20 Temmuz Cd. B-2 D:NO:25 H / 8, 34295 Küçükçekmece/İstanbul

info@kucukcekmeceveteriner.com.tr

0212 923 34 37