Yavru ve Yetişkin Kedi Aşı Takvimi

Kedilerin sağlığı, mutlu ve uzun bir yaşamın temel taşıdır. Kedi aşı takvimi, bu sevimli canlıların sağlık ve refahını korumada hayati bir rol oynamaktadır. Özellikle yavru kedi aşı takvimi, onların büyüme sürecinde ihtiyaç duydukları korumayı sağlamak için önemlidir.

Bu makalede, yavru kedi ve yetişkin kedi aşı takvimlerinin önemini ve kedinize hangi aşıları vurdurmanız gerektiğini açıklamaktadır. Bu aşıların en iyi şekilde nasıl uygulanması gerektiğini anlatacağız. Kedilerinizin sağlığını korumanın ve onlara uzun, sağlıklı bir yaşam sunmanın ne kadar önemli olduğunu keşfetmeye hazır mısınız?

İçindekiler

Yaptırmanız Gereken Kedi Aşıları

Dsö (Dünya Sağlık Örgütü) Kedi Aşı Takvimi’ne göre, kedi aşıları zorunlu ve zorunlu olmayan aşılar olarak iki temel grupta incelenebilir. Her iki türde yer alan aşılar da, evcil kedilerin sağlığını korumak ve hastalıklara karşı bağışıklık kazandırmak amacıyla önemlidir.

Kediler İçin Zorunlu Aşılar

Zorunlu aşılar, kedinize mutlaka yapılması gereken aşı türleridir! Bu aşılar, hem kedinin kendisi hem de insanlar için büyük bir risk taşıyan hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Zorunlu aşılar grubunda incelediğimiz aşılar, kedinin genel sağlığını ve toplumsal sağlığı koruma amacını taşırlar.Bundan dolayı yaptırılması zorunludur.

Yaş KategorisiGünAşı Adı
Yavru Kedi8-10 HaftalıkKarma Aşı
Yavru Kedi9-11 HaftalıkLösemi Aşısı
Yavru Kedi10-12 HaftalıkKarma Aşı Tekrar
Yavru Kedi11-13 HaftalıkLösemi Aşısı
Yavru Kedi12-14 HaftaKuduz Aşısı
Yetişkin KediYılda 1 KezKarma Aşı
Yetişkin KediYılda 1 KezLösemi Aşısı
Yetişkin KediYılda 1 KezKuduz Aşısı

🐈 Karma Aşı: Kedilerde en önemli aşılar arasında karma aşı bulunuyor. Kediniz 8. haftasını doldurduğunda mutlaka yapılması gerekir. Karma aşı iki doz halinde yapılır ve ikinci doz ilk dozdan 15 gün sonra yapılması gerekir.Karma aşı hakkında daha fazla bilgi al.

🐈 Kuduz Aşısı: Kuduz hayvanları ve insanları yakından tehdit eden önemli bir hastalıktır. Ölümcül olan bu hastalıktan kuduz aşısı sayesinde kurtulmak mümkündür.  Kediniz 3. ayını doldurduğunda kuduz aşısının yapılması gerekir.  Kuduz hastalığı hakkında daha fazla bilgi al.

🐈 Lösemi Aşısı: Kedilerde yapılması gereken aşılardan bir tanesi de lösemi aşısıdır. Bu sayede kedi FelV virüsüne karşı korunmuş olacaktır.Lösemi aşısı hakkında daha fazla bilgi al.

Kedi aşı takvimini pdf olarak cihazınıza kaydedebilir veya yazdırabilirsiniz. Kedi Aşı Takvimi PDF

Kedilerde Zorunlu Olmayan Aşılar

Zorunlu olmayan aşılar , belirli risk faktörlerine veya yaşam tarzına bağlı olarak düşünülebilecek aşı seçenekleridir. Bu aşılar, kedinin yaşadığı çevre, temas ettiği diğer hayvanlar ve benzeri faktörlere bağlı olarak veteriner tarafından önerilebilir. Örneğin, bölgesel olarak yaygın olan bir hastalığa karşı aşı yapılabilir. Bu aşılar, kedinin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanır ve ek koruma sağlama amacını taşırlar.

Yaş KategorisiGünAşı Adı
Yavru6-8 Haftalıkİç Dış Parazit Aşısı
Yetişkin3 Ayda 1İç Parazit Aşısı
Yetişkin3 Ayda 1Dış Parazit Aşısı

🐈 İç Parazit Aşısı: İç parazit aşısı, kedilerin sindirim sistemlerinde ve iç organlarında yaşayan parazitlere karşı koruma sağlayan bir tür aşıdır. Bu aşı, solucanlar gibi iç parazitlerin neden olduğu enfeksiyon riskini azaltarak kedilerin sağlığını korur.Daha fazla bilgi al.

🐈 Dış Parazit Aşısı: Dış parazit aşısı, kedilerin vücutlarında yaşayan pire, keneler ve bit gibi dış parazitlere karşı koruma sağlayan bir aşı türüdür.Daha fazla bilgi al.

Kedi aşı takvimini pdf olarak cihazınıza kaydedebilir veya yazdırabilirsiniz. Kedi Aşı Takvimi PDF

Kedinizi Korumak İçin Aşı Yaptırın!

Yavru kedi aşı takvimi ve yetişkin kedi aşı takvimi, kedilerin yaşam evrelerinde onlara güç kazandıracak aşılardan oluşmaktadır.Yaşadığınız bölgeye bağlı olarak zorunlu olmayan aşılarıda veteriner hekim yönlendirmesiyle değerlendirmelisiniz.Ayrıca, kedi aşı karnesi de tüm aşı kayıtlarını düzenli bir şekilde tutmanızı sağlar.

Aşısız Kedilerde Ne Gözlemleriz?

  1. Enfeksiyonlar: Aşısız kediler, bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık geliştirmediği için enfeksiyon riski daha yüksektir. Özellikle kuduz, panleukopeni, calicivirus ve herpesvirus gibi hastalıklar ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.
  2. Zayıf Bağışıklık Sistemi: Aşısız kedilerin bağışıklık sistemi, aşılama ile güçlenmediği için hastalıklara karşı savunmasız kalabilir. Bu durum, hastalıkların daha hızlı yayılmasına ve daha ağır seyretmesine neden olabilir.
  3. Hastalık Riskinin Artması: Aşı yapılmayan kediler, salgın hastalıklara karşı daha yüksek risk altında olabilirler. Özellikle çok sayıda kediyle yaşayanlar veya dışarıda dolaşan kediler, hastalık yayılımına daha fazla maruz kalabilir.
  4. Toplum Sağlığı Tehdidi: Aşısız kediler, insanlara da hastalık bulaştırma riskini attırır. Özellikle kuduz gibi hastalıklar insanlar için de tehlikeli olabilir.
  5. Yavru Kedilerde Ölümcül Sonuçlar: Özellikle yavru kediler, aşılanmamışlarsa bazı hastalıklara karşı daha savunmasızdır ve bu hastalıklar onlarda ölümcül olabilir. 

Dünya Genelinde Yapılan Araştırmalar

  • 2008 yılında Journal of the American Veterinary Medical Association’da yayınlanan bir araştırma, aşılanmış kedilerde FPV enfeksiyonu riskinin aşılanmamış kedilere göre 10 kat daha düşük olduğunu ortaya koydu. Bu önemli çalışma, 100.000’den fazla kedi üzerinde gerçekleştirildi ve aşılanmış kedilerin, virüsle temas etmelerine rağmen FPV enfeksiyonu geliştirme olasılığının gözle görülür şekilde azaldığını gösterdi.
  • 2010 yılında Journal of Feline Medicine and Surgery’de yayınlanan bir başka araştırma, aşılanmış kedilerde FCV enfeksiyonu riskinin aşılanmamış kedilere göre 6 kat daha düşük olduğunu bulmuştur. Bu önemli çalışma, 50.000’den fazla kedi üzerinde gerçekleştirildi ve aşılanmış kedilerin, virüse maruz kalmalarına rağmen FCV enfeksiyonu geliştirme olasılığının gözle görülür şekilde daha düşük olduğunu ortaya koydu
  • 2011 yılında Journal of Veterinary Internal Medicine’de yayınlanan üçüncü bir araştırma, aşılanmış kedilerde kuduz enfeksiyonu riskinin aşılanmamış kedilere göre 9 kat daha düşük olduğunu bulmuştur. Bu önemli çalışma, 10.000’den fazla kedi üzerinde gerçekleştirildi ve aşılanmış kedilerin, virüsle temas etmelerine rağmen kuduz enfeksiyonu geliştirme olasılığının gözle görülür şekilde daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Unutmayın, sağlıklı bir hayvan mutlu bir hayvandır. Kediniz için düzenli olarak veteriner kontrolüne giderek, gerekli tüm aşılara yaptırmak onun sağlığına büyük katkı sağlayacaktır.

Hemen İletişime Geçin

Kliniğimiz ile iletişime geçmek için mail adresimizi veya numaramızı kullanabilirsiniz.

Ulaşım

Adres : Tevfik Bey, 20 Temmuz Cd. B-2 D:NO:25 H / 8, 34295 Küçükçekmece/İstanbul

info@kucukcekmeceveteriner.com.tr

0212 923 34 37