Kedilerde kornea ülseri, gözün en ön kısmını oluşturan korneanın dış yüzeyindeki bir yaralanma sonucu oluşur. Bu yaralanma, korneanın en dış katmanını oluşturan ve epitel tabakası olarak bilinen bölgenin zarar görmesiyle meydana gelir. Ancak, bu durum yalnızca korneanın dış tabakasının kopması ile sınırlı değildir. Kornea ülserleri, çeşitli sebeplerle epitel tabakasının hasar görmesi sonucu da gelişebilir.
Kedilerde kornea ülserini tanıyabilmek ve tedavi süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için okumaya devam edebilirsiniz.
İçindekiler
Kedilerde Kornea Ülseri Nedir?
Kedilerde kornea ülseri, korneanın (gözün dış yüzeyini kaplayan şeffaf tabaka) yüzeyinde oluşan bir yara veya çukurdur.Bu, ışığın göze girişini ve net görüşü sağlayan kritik bir yapıdır, dolayısıyla herhangi bir bulanıklık görselliği olumsuz etkileyebilir. Kornea ülserleri oluşan kedilerde enfeksiyon riski, şiddetli ağrı, görme kaybı ve en kötü senaryoda, gözün kaybedilmesi riski bulunmaktadır.
Kornea Ülseri Neden Olur?
- Yabancı Cisimlerin Göze Girmesi
- Göz Enfeksiyonları
- Gözdeki Fiziksel Travmalar
- Kuru Göz Hastalığı (Keratoconjunctivitis Sicca)
- Kornea Zedelenmeleri
- Genetik veya Anatomik Sorunlar
Kedinizde Kornea Ülseri Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?
Kornea ülseri sorunu yaşayan bir kedide fiziksel olarak gözlemleyebileceğiniz değişiklikler:
- Gözde kızarıklık ve iltihap
- Göz kapaklarında şişme
- Gözden irinli veya mukuslu akıntı
- Göz kapaklarını kısma
- Korneada (gözün ön kısmındaki şeffaf tabaka) bulanıklık veya matlaşma
Kornea ülseri sorunu yaşayan bir kedide davranışsal olarak gözlemleyebileceğiniz değişiklikler:
- Gözünü ovuşturma
- Gözünü kaşıma
- Işıklı ortamlardan kaçma
- Yeme ve İçme İsteksizliği
Kedilerde Kornea Ülseri Tedavi Süreci
Kornea ülseri şüphesiyle kliniğe getirilen bir kedi klinikte bazı aşamalardan geçer ve tedavi süreci başlar.Süreç şöyle ilerler:
- Veteriner hekim, kedinin genel sağlık durumunu değerlendirir. Kornea ülserinin neden olduğu belirtiler aranır.
- Gözün daha detaylı incelenmesi için oftalmoskop gibi özel aletler kullanılır. Bu sayede korneadaki ülserin boyutu, derinliği ve ciddiyeti hakkında bilgi edinilir.
- Veteriner Hekimin tercihine göre floresan boya testi ile korneadaki hasarı daha net görebilmek için test yapılabilir. Göze zararsız bir boya damlatılır ve hasarlı alanlar bu boya ile boyanarak belirginleşir.
- Kornea ülserinin ciddiyetine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Hafif vakalar genellikle antibiyotik veya antiviral damlalar ve ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilirken, daha ciddi vakalar cerrahi müdahale gerektirebilir.
- Ülser çok derinse veya iyileşme göstermiyorsa, korneayı onarmak ve daha fazla hasarı önlemek için cerrahi müdahale gerekebilir. Bu, ülserin temizlenmesi veya dikiş atılması gibi işlemleri içerebilir.
Kedi sahipleri, kornea ülseri tedavisinde iyileşme sürecini hızlandırmak adına evde bazı önlemler almalıdır. Bu önlemler arasında ilaçların düzenli olarak uygulanması, kedinin gözünü yalamasını veya ovuşturmasını önlemek için bir boyunluk kullanılması yer alır.
Kornea ülseri tedavisi, erken teşhis ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla başarılı sonuçlar vermektedir. Bu nedenle, kedinizde gözle ilgili herhangi bir problem fark ederseniz, derhal veteriner hekime başvurmalısınız.
Kliniğimiz ile iletişime geçmek için mail adresimizi veya numaramızı kullanabilirsiniz.
Ulaşım
Adres : Tevfik Bey, 20 Temmuz Cd. B-2 D:NO:25 H / 8, 34295 Küçükçekmece/İstanbul
info@kucukcekmeceveteriner.com.tr
0212 923 34 37